APDRP  |  ADS  |  EFP  |  APIA  |  ISTIS  |  ANIF  |  ANARZ  |  ANPA  |  AMPOP  |  IBA  |  PNDR  |  ONVPV  | 
    Home | Contact | Sitemap | Cauta  
AgriculturaDezvoltare RuralaAfaceri EuropeneInspectiiTeritoriuFEPBuget
Fructe si legume
Grupuri si organizatii de producatori
Schema privind platile tranzitorii pt tomatele destinate procesarii
Situatie centralizata pe judete privind sprijinul financiar legume-fructe
Legislatie legume-fructe
Seminte, material saditor
Viticultura / Vinificatie
Legislatie viticultura/vinificatie
Floricultura
AgriMIS (english)
AgriMIS - din tari diferite

 

Agricultura >>Horticultura
Ultima actualizare: 2011-02-16

HORTICULTURA

Prezentarea sectorului horticol

A. Situaţia în sectorul horticol
În România horticultura constituie o activitate tradiţională, de mare importanţă economică, dezvoltată în decurs de secole, ca rezultat al condiţiilor naturale favorabile pe care le găseşte, mai ales în zonele sud, sud-est, vest, Moldova, Dobrogea şi centrul Transilvaniei.

Fertilitatea naturală a solurilor, diversitatea climei, precum şi priceperea cultivatorilor, au fost factorii principali care au contribuit ca România sa aibă un potenţial ridicat pentru producţia horticolă.

Din punct de vedere al suprafeţei totale cultivate cu legume şi pomi, România se situează pe locul 6 în UE după Franţa, Spania, Polonia, Italia, Germania.

B. Informaţii generale:
Din producţia horticolă anuală a României 35% reprezintă legume+pepeni, 35% cartofi, 15% struguri, 15% fructe.
Consumul mediu/cap de locuitor /an este de cca. 110 kg.

Raportată la PIB valoarea producţiei de fructe şi legume a fost în 2009 de 3,09 % (1,13% pentru fructe si 1,96% pentru legume).

Analizând producţiile medii în ultimii trei ani raportat la totalul producţiei de fructe şi legume a Uniunii Europene au rezultat următoarele:

La fructe, România produce 9,3% din producţia de prune, 3,6% din producţia de mere şi 2,2% din producţia de cireşe, producţia celorlalte fructe reprezentând mai puţin de 1%.

La legume, România produce 22,8% din producţia de pepeni verzi şi galbeni, 17,9% din producţia de varză, 12,3% din producţia de vinete, 4,9% din producţia de ceapă, producţia celorlalte legume reprezentând mai puţin de 3% din producţia comunitară, producţia de tomate reprezintă 2,1% din producţia comunitară.

C. SECTOR LEGUME

Pentru anul 2009 suprafaţa cultivată cu legume de câmp si solarii a fost de circa 267,1 mii hectare, iar producţia  a fost de aproximativ 3.901,9 mii tone.
Pentru anul 2010 suprafaţa cultivată cu legume de câmp si solarii a fost de circa 235,4 mii hectare, iar producţia  a fost de aproximativ 3.155,17 mii tone.

DATE PRIVIND EVOLUŢIA PRODUCŢIEI


Specificare

UM

2007

2008

2009

2010 *

Suprafaţa

 Mii ha

253,4

268,6

267,1

235,4

Producţie totală

 Mii to

3116,8

3819,9

3.901,9

 3155,2

Sursa: date INS
*- Date MADR - Darea de seamă statistică AGR 2B

D. SECTOR FRUCTE

În anul 2009 suprafaţa plantaţiilor pomicole (livezi pe rod) a fost de circa 141.310 hectare, iar producţia totală de fructe a fost de aproximativ 1323 mii tone (producţie totală-inclusiv din grădinile familiale).
În anul 2010 suprafaţa plantaţiilor pomicole (livezi pe rod) a fost de circa 159.573 hectare, iar producţia totală de fructe a fost de aproximativ 1398 mii tone (producţie totală-inclusiv din grădinile familiale).

DATE PRIVIND EVOLUŢIA PRODUCŢIEI


Specificare

UM

2007

2008

2009

2010*

Producţie totală

Mii to

1085,8

1179,2

1323

1398

Sursa: date INS
* - Date MADR - Darea de seamă statistică AGR 2B

            
Copyright © 2010 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale